3D-geprint voedsel wordt onderdeel van de maaltijd

Door Ulko Stoll / 27 juni 2018
3d foodprinter

In Star Trek wist Captain Jean Luc Picard in een handomdraai een kopje thee uit de ‘replicator’ te toveren, door simpelweg het commando ‘tea, earl grey’ te geven. Op dat moment leek deze technologie onbereikbaar en fantastisch. De realiteit is dat we anno 2017 allerlei producten kunnen maken met behulp van de 3D-printer. Ook voedsel. Wat betekent dat voor de tuinbouwindustrie?
 
 Stelling: Over tien jaar maakt 3D-geprint voedsel standaard onderdeel uit van de maaltijd.
 
Rob Baan, directeur Koppert Cress
‘De tuinbouw is eerder een bedreiging voor de 3D-printer dan andersom’
 
“Dat gaat beslist niet gebeuren. Nu hebben we mensen eindelijk zover dat ze wat gezonder gaan eten en dan gaan we het weer verpesten met een technologische toepassing die niks met vers en gezond te maken heeft. Ik zie de 3D-printer als een hype, een aardige modegrill. Leuk om chocolaatjes of iets dergelijks mee te maken, maar geen verse aardappelen of bloemkool. Hooguit is het een oplossing voor bejaarde mensen die alles in een gepureerde vorm moeten eten. Alles verandert, behalve het menselijk lichaam. En dat menselijk lichaam heeft vers voedsel nodig, zoals het oorspronkelijk bedoeld is.
 
 
Manon de Waard en Martijn van Zwieten, koks en eigenaren Brasserie De Keuken
‘Kan een printer de beleving van vers vervangen?’
“Als je eraan denkt dat je als kok met 3D-geprint voedsel zou moeten werken, is je eerste ingeving: nee. Wij werken met verse producten en vinden het leuk om contact te hebben met onze leveranciers, zoals een aspergeteler uit de regio, en met elkaar van gedachten te wisselen over kwaliteit, versheid en de beleving van het product. Aan de andere kant kun je met een 3D-printer bijzondere vormen maken die je met een versproduct niet kunt realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een kubus op je bord die naar wortel smaakt. Of je print iets in de vorm van een wortel dat naar iets heel anders smaakt. Dat kan best spannend zijn. Dus geef zo’n nieuwe ontwikkeling maar de ruimte en dan zien we wel hoe het uitpakt. Kijk naar de smartphone: twintig jaar geleden bestond die nog niet, en moet je zien wat je er nu allemaal mee doet.”