Duurzaamheid en recyclen

“Product weggooien heeft meer milieu impact dan verminderen van verpakking.” Een uitspraak van Joan Hanegraaf van Oerlemans Packaging tijdens de opening van het vernieuwde R&D center van Oerlemans Packaging. Plastic heeft een functie want die zorgt voor voedselveiligheid en houdbaarheid is een boodschap die Oerlemans Packaging over brengt. De boodschap komt weliswaar van een leverancier van verpakkingsmateriaal maar deze verpakker heeft wel een missie en een verleden die laat zien dat duurzaamheid en milieubewustzijn hoog in het vaandel staat. Al in 1992 is Oerlemans gestart met verpakkingen op basis van bio afbreekbaar plastic. De missie en werkwijze is bij Oerlemans gericht op recirculeren. Dat wordt verwoord als ‘closing the loop’, sluiten van de kringloop dus.

 

Inzamelbeleid

Hanegraaf en R&D manager Patrick Verschaerenmaken duidelijk wat het speelveld rond verpakking is. Ze noemen dat een ‘material battle’ oftewel een grondstoffenconcurrentie waarbij grondstoffen zowel gebaseerd op minerale olie als op plantaardige productie altijd de basis zijn voor meerdere doelen. Daarvan is verpakking er eentje. Daarbij is duurzaamheid een begrip dat breder geïnterpreteerd moet worden dan het opgebruiken van eindige grondstoffen. Plastic van minerale olie vervangen door afbreekbaar plastic leidt tot een enorme toename van het energiegebruik. Welk duurzaamheidsaspect dan zwaarder weegt, is erg afhankelijk van de partij die dat beoordeelt. Feit is dat er in de basis geen goed inzamelbeleid is voor wat Oerlemans noemt ‘singel use plastic’. Beleid voor inzamelen en hergebruiken is er niet of wordt niet goed uitgevoerd. Terwijl er wel degelijk mogelijkheden zijn. Oerlemans heeft zichzelf als doel gesteld om in 2025 35% van de plasticverpakkingen te mengen met gerecycled plastic. Dat betekent een continue aanvoer van gebruikt plastic ter grootte van 35% van de grondstoffen bij Oerlemans. Juist voor de ontwikkeling van oplossingen in deze doelstellingen heeft Oerlemans het R&D center ingericht daar wordt gezocht naar nieuwe verpakkingsoplossingen met een minimale omgevingsimpact. De basis is wel dat er een gestructureerde recyclestroom op gang komt.

 

 

Daar liggen ook oplossingen voor de verpakkingsbehoefte in de tuinbouw. Als gezegd heeft product weggooien meer impact op het milieu dan plastic verpakking. In het voorkomen van derving en voedselverspilling zal verpakking een grote rol spelen. En ook daar is het R&D center geschikt voor. Meedenken met wensen vanuit telers of telersgroepen en samen een verpakking ontwikkelen is een van de taken van het R&D center. De discussie over verpakking neigt een kant op te gaan richting afschaffen van alle verpakkingen maar in veel gevallen is verpakken juist een oplossing voor problemen. Daar hoort een structuur en een handelswijze bij die onderdeel is van duurzame oplossingen

 

Meer weten over verpakken? Kom naar ondernemen in de tuinbouw over verpakken.