Aardbeien en asperge vakbeurs ExpoSE

Door Ulko Stoll / 5 november 2019

“Gebrek aan oogstmedewerkers, kostendruk en alternatieven voor de vermindering van bestrijdingsmiddelen, evenals klimatologische veranderingen zoals de toenemende droogte, zijn innovatie- en automatiseringsdrivers. De discussie over minder en duurzame verpakkingen wordt duidelijk weerspiegeld in de grote verscheidenheid aan ecologische verpakkingsmaterialen die te zien zijn op Expo Spargel und Erdber “, legt Simon Schumacher, woordvoerder van de VSSE-raad uit.

 

Vakbezoekers

24e expoSE, Europa’s toonaangevende vakbeurs voor de productie van asperges en zachtfruit, samen met expoDirekt, beslaat de beurs oppervlakte ongeveer 25.000 vierkante meter. Ongeveer 22 procent van de exposanten komt uit het buitenland. Nederland is met 51 bedrijven het meest vertegenwoordigd. De Vereniging van Zuid-Duitse asperges en aardbeienteler e. V. (VSSE) verwacht in totaal ongeveer 7.000 vakbezoekers.

 

Nieuwe ontwikkelingen

71 exposanten presenteren zich voor het eerst. De oogstrobot van Octinion (België) laat zien waar de ontwikkeling voor aardbeien naar toe kunnen gaan. Ook voor de aspergeoogst gaat het verder: Cerescon heeft zijn Sparter nu gebouwd als een een-rijige zelfrijdende.

Op beide dagen van de beurs presenteren vertegenwoordigers van de bedrijven hun nieuwe ontwikkelingen op het forum in hal 2 (stand: H2-L25). De volgende onderwerpen zijn aangekondigd: Bijen helpen! – Het concept voor hoogrenderende bloeiende oppervlakken (Bienenwelt GmbH); Biochar en aminozuurbemesting ter bevordering van gezonde bodem en planten (Carbuna); Nieuws over folie: (FVG Folien Vertriebs GmbH); Substraatteelt: culturele veiligheid is de alfa en omega (Brill Substrate GmbH); NOVIHUM® – vruchtbare meerjarige humus (Novihum Technologies GmbH); Ziektebestrijding in asperges na stopzetting van het actieve stof chlorothalonil (Syngenta Agro GmbH) en asperges en aardbeien verkopen zonder plastic (TÜTLE / Apomore GmbH).

 

Asperge dag

De aspergedag op woensdag 20 november 2019 vanaf 13.00 uur in het Messe Conference Centre is een must voor aspergetelers. Sprekers uit de wetenschap, advies en praktijk presenteren hun nieuwste bevindingen. Organisatoren van deze jaarlijkse aspergedag zijn de regionale raad Karlsruhe en het districtskantoor Karlsruhe. Het volledige programma is te vinden op de website www.expo-se.de ook te benaderen via www.vollegrondsgroente.net.