Maar liefst acht functies, zoals controller, HR adviseur, QA manager, inkoper en verkoper, zijn verwerkt in het rapport. De ontwikkelde functieprofielen voor deze functies zijn te raadplegen via de website van GroentenFruit Huis. Uit het onderzoek is gebleken dat de gemiddelde leeftijd van medewerkers bij de leden lager ligt dan bij bedrijven buiten de sector. De verschillen lopen uiteen van zeven tot tien jaar. Ook zijn onder de leden grote verschillen te zien in de hoogte van beloningen. Het beloningsonderzoek geeft hierover meer inzicht om de spreiding in de toekomst mogelijk te voorkomen.
De beloning van de verkoper uit de groente- en fruitsector ligt gemiddeld hoger dan een vergelijkbare functie bij Nederlandse bedrijven buiten de sector. Dat de beloning hoger ligt dan het gemiddelde is een opvallend gegeven, omdat de verkoper over het algemeen relatief jong is. In het rapport is te zien hoe hoog de beloningen gemiddeld zijn.
Medewerkers zijn de drijvende krachten van alle bedrijven in de groente- en fruitsector. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met in- en verkoop, kwaliteitsbewaking, marketing, verpakken en orderpicken. In het gehele arbeidsvoorwaardepakket is het salaris een belangrijke component. Het rapport ‘Beloningsonderzoek’ speelt in op de behoefte van leden van GroentenFruit Huis naar meer inzicht in het gebruikelijke beloningsbeleid binnen de branche voor functies die buiten de cao vallen. Het is belangrijk om te weten welk salaris voor welke functie marktconform is, om het juiste personeel aan te trekken én te behouden.
GroentenFruit Huis staat voor de belangen van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit en is een bron van kennis en inspiratie. De totale omzet van de groente- en fruitsector in Nederland bedraagt € 13 miljard. De leden van GroentenFruit Huis vertegenwoordigen ongeveer tachtig procent van deze omzet.