FoodMakers introduceert video platform voor Nederlandse AgriSector

Door Ulko Stoll / 27 maart 2018

Het nieuwe media platform FoodMakers was afgelopen jaar veel te zien op RTL4. Vanaf juni afgelopen jaar vertelde FoodMakers wekelijks verhalen van over de hele wereld, waarbij ‘van Boer tot Bord’ het centrale thema was.
 
Oplossingen
We spreken Gerben Ras, Channel Director bij DutchChannels, de bedenker van FoodMakers na de lancering van FoodMakers, het Media platform over de herkomst van ons eten. “In 2017 keken er in totaal meer dan 2 miljoen mensen naar onze uitzendingen over de herkomst van ons eten. Van bloemkolenteelt tot innovatieve gewasbescherming en vervoersoplossingen, FoodMakers behandelde ze allemaal. Hiernaast hebben we ook via de inzet van social media een groot bereik gerealiseerd. Meer dan 12 miljoen views in 3 maanden tijd! Over zoveel aandacht waren we wellicht zelf nog het meest verbaasd.” Zegt Ras eerlijk. “Wat ons vooral opviel was dat de meeste aandacht uitging naar verhalen van boeren, telers of producenten welke echt met innovatieve en werkende oplossingen bezig zijn. Het item over gefermenteerde zuurkool werd bijvoorbeeld meer dan 100.000 keer bekeken.”
 
Echte verhaal
“Dit zette ons aan het denken”, zegt Ras. “De afgelopen maanden hebben in het kader gestaan van veel uitgebreide gesprekken met de sector en de overheid. Wat wij wilden benadrukken is dat de gemiddelde Nederlander ‘echt’ geïnteresseerd is in het verhaal achter en over ons voedsel. In de westelijke samenleving is er al jaren een proces gaande van gezonder en bewust eten. Dit valt natuurlijk direct samen met hoe dit voedsel wordt geproduceerd. Het echte verhaal achter de productie van ‘ons’ voedsel, wat we samen met de agrifood sector kunnen vertellen aan de consument, is belangrijk en misschien wel onmisbaar in deze tijd van mediahypes en fakenieuws. Niet alleen als voorlichting over hoe de sector omgaat met de productie, maar ook wat er wordt gedaan aan innovatie om dit op een verantwoorde en milieubewuste manier te blijven doen naar de toekomst toe. Dit is een verhaal wat vertelt moet worden en waar de consument erg veel interesse in heeft.
 
In CHAIN Magazine van maart staat een uitgebreid interview met Gerben Ras.