Handschoenen bij AGF-schap ‘vergezocht’?

Door Ulko Stoll / 25 oktober 2017

handschoenHygiëne in het winkelschap verdient meer aandacht.
  
Wie boodschappen gaat doen bij een van de hypermarché’s in Frankrijk, kan er zomaar mee in aanraking komen: plastic handschoenen op de AGF-afdeling. Het idee is dat de consument daarmee op zeer hygiënische wijze zijn groente en fruit kan uitzoeken. In Nederland kennen we dit alleen nog maar bij de benzinepomp. Is dat terecht? Zouden we deze maatregel ook in onze vaderlandse supermarkten moeten doorvoeren? Dat brengt ons op de stelling”
 
 
Mark Heemskerk, directeur ADN
‘Ik denk niet dat dit leeft bij de consument’
Of dit leeft bij de consument, vraag ik me af. Hij is wel veel bezig met gezondheid en met gezonde voeding, en daarvoor komt hij bij ons in de winkel. De stelling lijkt mij wat vergezocht. Voor consumptie worden producten afgespoeld en/of verwerkt, dus op dat moment zorgt de consument voor de nodige hygiëne. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat handschoenen worden ingevoerd bij de verse saladebars, waar consumenten in contact komen met het bewerkte product. In de keten van de kweker naar de winkel is de hygiëne goed geregeld. Bedrijven die bewerkte producten leveren, moeten aan allerlei eisen voldoen.
 
Jos Caubo, manager communicatie Veiling Zon
‘Waternevel beter dan handschoenen’
“Tijdens mijn vakantie in Zuid-Frankrijk viel het mij op dat consumenten daar – meer dan in Nederland – op de AGF-afdeling alle producten in hun handen nemen en weer terugleggen. Tegen de tijd dat jij een krop sla mee naar huis neemt, hebben al heel wat mensen voor jou ‘m in hun handen gehad. Dat is inderdaad niet zo hygiënisch. Als je daarover nadenkt, vind ik handschoentjes op de AGF-afdeling dan ook niet zo’n slecht idee. De vraag is dan wel: wie gaat erop toezien dat consumenten ze ook echt gebruiken? Ik geloof dat we daar in Nederland veel te eigengereid voor zijn. Producenten doen er alles aan om een kwalitatief en gezond product te leveren dat aan alle eisen voldoet. Eventuele risico’s worden afgedekt door wetgeving en certificering en dat lijkt mij voldoende. Onder aanvoerders leeft dit in elk geval niet.