Wie boodschappen gaat doen bij een van de hypermarché’s in Frankrijk, kan er zomaar mee in aanraking komen: plastic handschoenen op de AGF-afdeling. Het idee is dat de consument daarmee op zeer hygiënische wijze zijn groente en fruit kan uitzoeken. In Nederland kennen we dit alleen nog maar bij de benzinepomp. Is dat terecht? Zouden we deze maatregel ook in onze vaderlandse supermarkten moeten doorvoeren? Dat brengt ons op de stelling” Hygiëne in het winkelschap verdient meer aandacht. Centraal Bureau Levensmiddelenhandel‘Hygiëne krijgt veel aandacht in supermarkt’“Hygiënisch werken is een belangrijk aandachtspunt voor supermarkten. Er is een Hygiënecode opgesteld om het gemakkelijker te maken om aan de hygiënewetgeving te voldoen. Voor ieder proces dat op de winkelvloer plaatsvindt, zoals het snijden van kaas, zijn de risico’ en maatregelen om de risico’s te elimineren beschreven. Daarnaast bevat de code algemene hygiëneregels over bijvoorbeeld handen wassen. De NVWA controleert jaarlijks de hygiëne door middel van steekproeven en veel supermarktorganisatie huren certificatiebedrijven in om extra controles uit te voeren. Wij hebben niet de indruk dat het slecht is gesteld met de hygiëne op de groente- en fruitafdelingen. Annemiek Samsom, consument‘Je creëert er alleen maar afval mee’ “Het is mij inderdaad opgevallen, toen wij op vakantie waren in Zuid-Europa, dat er in sommige supermarkten handschoentjes op de groente- en fruitafdeling hingen. Ze werden volop gebruikt door klanten. Ik was verbaasd en het lijkt mij eerlijk gezegd ook onzin. Thuis was je alle producten die je koopt voordat je ze verwerkt of eet, dus waarom zou je handschoentjes gebruiken? In de groentespeciaalzaak wordt ook niet met handschoentjes gewerkt, dus waarom zou je het in de supermarkt wel doen? Het was me in die supermarkten in Zuid-Europa overigens wel duidelijk dat het echt de bedoeling was dat ik de handschoentjes zou gebruiken, omdat iedereen het deed. Dus dat heb ik dan ook keurig gedaan. Je past je aan, zo werkt dat blijkbaar. De supermarkt waar ik mijn boodschappen doe, hoeft wat mij betreft geen handschoentjes op de groente- en fruitafdeling in te voeren, dat lijkt mij echt niet nodig. Je creëert er alleen maar afval mee en aan de voedselveiligheid voegt het niets toe. Mochten er toch handschoentjes komen, dan zal ik ze waarschijnlijk wel gebruiken. Dat is dan kennelijk hoe men het wil. Ach, en daar wen je ook weer aan.”
In CHAIN Magazine van december staan meer reacties op deze stelling.