Multiculturele gebruiken

Door Ulko Stoll / 9 augustus 2017
Afstand

Een van de combinaties in Marokkaanse gerechten is Hanout. Hanout is een mengeling van bouillon en jus dat voor heel veel maaltijden als basis wordt gebruikt. Hanout wordt getrokken uit verschillende kruiden. Koriander, munt en peterselie zijn altijd onderdeel van Hanout en daar worden andere kruiden op smaak aan toegevoegd. De kruiden in een topseal verpakking van 15 gram voor 1,75 zijn niet de kruiden die voor de Hanout worden gebruikt, er wordt gebruikt gemaakt van bosjes van 150 gram die zeker niet het 10-voudige kosten van de topseal verpakte kruiden. En deze kruiden worden gekocht bij de slager.

 

Slager is supermarkt

De slager blijkt een relatief begrip. De zogenoemde slager verkoopt ook groente en droge kruidenierswaren. Echter het begrip slager is wel essentieel voor de islamitische shopper. De slager levert namelijk halal vlees en halal is het kernbegrip in de voeding van de moslim. Halal voedsel is rein voedsel en daar horen groente, fruit en peulvruchten zeker bij. Daar is geen discussie over maar Halal vlees is een stuk lastiger. Varkens vlees en vlees van carnivoren zijn al helemaal nooit halal, het tegenovergestelde van halal is haram, varkens vlees is haram, onrein. En vlees kan pas halal zijn als het halal geslacht is. Dat is onverdoofd met respect voor het dier, zonder dat het dier het door heeft. De slager levert het halal vlees en daarbij ook de groente en de rest. De slager is dus eigenlijk een supermarkt maar omdat de slager de bewaker is voor het halal vlees aanbod, wordt hij slager genoemd maar is het feitelijk een supermarkt.

Nederland telt 3,8 miljoen consumenten die onder de CBS-definitie allochtoon vallen, eerste en tweede generatie. Daarvan zijn 1,2 miljoen moslim.

 

Het uitgebreide artikel staat in CHAIN Magazine van november 2016.