Duurzaamheid is geen bestemming maar vooral onderweg zijn. Dat is eigenlijk de lijn van het gesprek met Wim Uljee van SMK (Stichting Milieukeur). De stichting is de eigenaar van Milieukeur en Uljee is de woordvoerder. Dat onderweg zijn komt naar voren in de meest recente wijziging van het keurmerk: Mileukeur wordt ‘On the way to PlanetProof’. ‘On the way’ hoort er bij want juist dat beschrijft dat er geen eindstation is. De praktijk spreekt inmiddels van PlanetProof en dat is heel goed gekozen want het beschrijft heel duidelijk waar het keurmerk voor staat.
Internationaal
De wijziging naar PlanetProof komt onder meer voort uit een aantal internationale ontwikkelingen. Enerzijds wordt Milieukeur niet herkend in het buitenland terwijl de Nederlandse telers van aardappelen, groente en fruit, maar ook die van bloembollen en boomkwekerijproducten, voor een heel groot deel produceren voor de export markt. Anderzijds moet ook import product gaan voldoen aan PlanetProof. Immers de retailers vragen naar producten met het keurmerk en dat vragen ze niet alleen aan de binnenlandse telers maar ook aan de buitenlandse leveranciers. Deze buitenlandse leveranciers moeten dus ook een certificaat halen voor PlanetProof. De normering voor het keurmerk wordt vastgesteld door het SMK College van Deskundigen agro/food. SMK hanteert voor Europa twee zones, noord en zuid met normen die horen bij de wetgeving en omstandigheden in deze regio’s. En het is niet alleen ambitie om buitenlandse bedrijven te certificeren, het is al huidige praktijk. In 2017 was ruim 1.100 ha groente en fruit gecertificeerd voor Milieukeur.
Een uitgebreid artikel over ‘on the way to Planetproof’ is te lezen in CHAIN Magazine van maart.