Top 10 herfstfruit

Door Ulko Stoll / 6 november 2018

Peer
Peren horen bij de herfst. Handperen kun je natuurlijk zo eten, maar perenmoes of peer door je taart is ook een goed idee. En dan heb je natuurlijk nog stoofperen. Heerlijk als bijgerecht of dessert. Peren zijn vooral zo gezond vanwege de hoeveelheid vitamine C en de vezels.
 
Cranberry 
Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland kennen we cranberry’s ook onder de naam veenbes. Ze groeien vooral op Terschelling. Cranberry’s hebben een lichtrode tot donkerrode kleur en zijn ovaal van vorm. Cranberry’s zijn erg gezond. Ze zitten vol vitamine C en bevatten veel antioxidanten. Ook helpen ze bij maagzweren, ze verlagen het cholesterol en ze worden aangeraden bij Alzheimer en andere ouderdomsziekten. Daarnaast werken cranberry’s preventief tegen infecties in de blaas en urinewegen, en zorgen ze voor een betere doorbloeding.
Mandarijnen
Welke Nederlander kent ze niet? Hoewel ze vroeger vooral veel gebruikt werden als traktatie bij Sinterklaas zijn ze tegenwoordig overal te krijgen. De gemiddelde Nederlander eet zelfs maar liefst vier kilo mandarijnen per jaar, hiermee is het een van de populairste fruitsoorten van Nederland.
Het is dan ook de zesde meest geïmporteerde fruitsoort in ons land.
 
Appels

Snoep verstandig, eet een appel. Sinds jaar en dag het bekendste en gemakkelijkste fruit van ons land. Boordevol vitamine C en vezels en altijd makkelijk om mee te nemen of onderweg te eten. Maar ook heerlijk om appelmoes van te maken of als hoofdingrediënt van een heerlijke gezonde snack.
 
Bramen

Bramen zijn heerlijk als tussendoortje of in een dessert. Maar ook ontbijtsmoothies en havermout zijn er heerlijk mee te verrijken. Samen met appels kook je ze tot een heerlijke compote, of maak er jam of sap van. Kortom: mogelijkheden genoeg om deze vruchten vol vitamine C, E en calcium binnen te krijgen.
 
Waterkers

Waterkers is misschien niet het eerste waar je naar grijpt bij de groenteboer of in de supermarkt. Toch is deze bladgroente prima te gebruiken en erg lekker. Meng waterkers bijvoorbeeld met andere soorten bladsla als basis voor een heerlijke salade of voeg het toe aan soepen en sauzen voor een licht pittige smaak. Waterkers is een goede bron van vitamine C en E, bètacaroteen, calcium, foliumzuur en ijzer.
 
Druiven
Ook druiven zijn een fantastische fruitsoort die aan het eind van de zomer meestal makkelijker te verkrijgen is. Ze vormen een geweldige snack waar je simpelweg handjes van weg kunt eten. Het is ook lekker om ze te drogen en te combineren met ontbijtgranen, noten of je baksels. Op de lokale markt vind je waarschijnlijk betere opties dan in de gemiddelde supermarkt.
Druiven zijn rijk aan antioxidanten en een goede bron van vezels, kalium, vitamines en mineralen. Ze ondersteunen een gezond hart en kunnen helpen als je last hebt van een hoge bloeddruk en constipatie. Ook bevatten ze resveratrol, wat verschillende gezondheidsvoordelen schijnt te hebben, waaronder een ontstekingsremmende werking.
 
Vijgen
Ook hebben winkels en markten deze herfst meer vijgen liggen. Deze vruchten zijn rijk aan vitamines en mineralen, waaronder de vitamines A, B1 en B2, mangaan, kalium, magnesium, koper, ijzer en fosfor. Vijgen kunnen helpen bij een hoge bloeddruk. Daarnaast bevatten ze krachtige antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam kunnen neutraliseren en ziektes kunnen bestrijden.
De voedingswaarde van vijgen neemt toe als ze gedroogd zijn. Dit maakt ze een geweldige gezonde snack met een heerlijk zoete, maar niet al te intense smaak. Een gedroogde vijg bevat evenveel calcium als een ei.
Zorg ervoor dat je deze herfst de plaatselijke markten afstruint en deze heerlijke, herfstachtige groente- en fruitsoorten inslaat. Dit seizoen is een van de beste momenten van het jaar om gezonde veranderingen in je dieet door te voeren.
 
Pompoen
Pompoen; boordevol bètacaroteen, ijzer en vitamines zoals C, E en B2. En legio mogelijkheden om te bereiden.
 
Granaatappel
Eén ding is zeker: granaatappels zijn indrukwekkend goed voor de gezondheid. Ze bevatten enorm veel voedingsstoffen die we kunnen gebruiken om ons immuunsysteem te versterken. Vooral de hoeveelheid antioxidanten moeten helpen om ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer te voorkomen of helpen verbeteren. De pitjes zijn lekker door je ontbijt, maar worden ook steeds vaker in allerlei gerechten of salades gebruikt.