Top 10 herfstgroente

Door Ulko Stoll / 3 oktober 2018

Witlof
Howel jaarrondverkrijgbaar is de herfst bij uitstek de periode voor witlofconsumptie. De groente is vezelrijk, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen, en helpt de lever ontgiften.
 
Spruiten
De groente met een hele uitdrukkelijke smaak. En omdat smaken verschillen zijn spruiten niet voor iedereen een smakelijke lekkernij. Met het stijgen van de leeftijd veranderd smaak en kunnen spruiten een favoriete groente worden waar als jongeling de neus voor werd opgehaald. Een spruitenschotel is tijdens de koude dagen ideaal om u ’s avonds aan de gezinstafel te verwarmen. Spruiten zijn goed voor de groei door vitamine A en zijn goed voor de weerstand: vitamine C.
 
Paddenstoelen
Paddenestoelen horen bij uitstek bij de herfst. Ze zijn er juist in de herfst in vele soorten.
Champignons, cantharellen, oesterzwammen, shiitake en eekhoorntjesbrood. Paddenstoelen zijn rijk aan vezels en eiwitten en bevatten amper calorieën.
 
Pompoen
De herfst is hét pompoenseizoen bij uitstek. Sommige soorten, zoals de flespompoen, zijn pas nu op hun best. Niet alleen is de groente een vitaminebom (A, B, C en E), pompoen is dankzij de vele antioxidanten ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Bovendien bevat de groente veel omega 3-vetzuren, waarvan geweten is dat ze de hersenfuncties bevorderen en helpen beschermen tegen ontsteking en hart- en vaatziekten.
 
Wortels
Worteltjes zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je ogen. Ze bevatten namelijk vitamine A en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen.
 
Rode kool
Rode kool is weliswaar jaarrond beschikbaar maar bij uitstek een najaars en wintergroente. Rode kool kan heel traditioneel worden gestoofd met laurier of tijm, kruidnagel of kaneel en stukjes appel. Rode kool is rijk aan vezels, calcium en ijzer. Rode kool is bovendien een goede bron van vitaminen.
 
Pastinaak
Ooit was de pastinaak een veel gegeten groente maar de pastinaak heeft zijn plaats afgestaan aan wortelen en aardappelen. Nu is de pastinaak een van de vergeten groente. Reden genoeg om de pastinaak onder de aandacht te brengen. Aardappelen kunnen verwerkt worden in soepen, sauzen, salades, stamppotten en stoofpotjes, of gewoon als warme groente worden bereid. Pastinaak is rijk aan eiwitten, vitamine C, calcium en ijzer.
 
Schorseneren
De asperge voor de armen is juist in de herfst op zijn lekkerst. Wie het ongemak van het schoonmaken voor life neemt, krijgt een groente met een flinke hoeveelheid ijzer, vezels, vitamine C, calcium, kalium, magnesium en fosfor.
 
Rode biet
Rode bieten zijn familie van suiker- en voederbieten. Net als spinazie en sla is het een nitraatrijke groente. Uit verschillende, maar kleine onderzoeken is gebleken dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning.
 
Koolraap
Een groente met een grote diversiteit. Van buiten zijn ze geel-paars van kleur, van binnen lichtgeel. De smaak is wat zoetig. Koolraap kan rauw verwerkt worden in salades, stoven, stomen of pureren. De koolraap is vooral lekker in combinatie met verse kruiden of curry. De groente is rijk aan vitamine C, kalium en ijzer.