Top 10 voorjaarsgroente

Door Ulko Stoll / 27 maart 2018

1 Asperges
Dit ‘witte goud’ is rijk aan vitamine C en is een heerlijk en makkelijk product om te bereiden. Asperges kan men op alle mogelijke manieren klaarmaken, als soep, in de wok, in de oven, in een salade of op de klassieke manier, gekookt en opdienen met aardappelen, eieren en fijngehakte ham.
 
2 IJsbergsla
IJsbregsla is een nitraatrijke (NO3) groente. De fris knapperige blaadjes geven een bite aan de salade en is zeer goede te mixen met zowel slasoorten als andere voorjaarsroente.
 
3 Peultjes
Peultjes bij de maaltijd vormen ook een gezonde keuze. De peulvrucht is namelijk rijk aan vitamine B1, B6, C, E en diverse mineralen zoals calcium, kalium en magnesium. Ze passen vanwege de hoge voedingswaarde ook uitstekend in een vegetarisch dieet. Ze zijn niet rauw te eten om te voorkomen dat je de van nature aanwezige gifstoffen die de groente bevat dan kunt binnenkrijgen. Wanneer je peultjes in blik of pot koopt dan zijn ze al voorgekookt.
 
 
4 Spinazie
Spinazie is sowieso een gezonde groente. Naast ijzer is spinazie rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium en aan vitamine A, vitamine E, foliumzuur en antioxidanten zoals luteine en zeaxanthine.
Verse spinazie bevat 2,75 mg ijzer per 100 gram. Gekookte spinazie bevat 3,57 mg per 100 gram. Hiermee bevat de groente inderdaad relatief veel ijzer; ongeveer evenveel als rundvlees.
 
5 Raapstelen
Raapstelen (ookwel ‘keeltjes’ genoemd) wordt ambachtelijk gezaaid, geteeld en geoogst.
Maximaal biologische raapstelen zitten boordevol ijzer EN vitamine C.
Juist de combinatie van ijzer en vitamine C zorgt er voor dat het ijzer goed wordt opgenomen.
Tevens bevat raapstelen hoge gehaltes aan foliumzuur. Bekend is dat dit voor zwangere
vrouwen wordt voorgeschreven. EN ook een positieve invloed heeft op sperma-zaad-kwaliteit.
 
6 Kropsla
Kropsla is net als ijsbergsla rijk aan nitraat. Kropsla of botersla leent zich bij uitstek als basis voor salades. Mengen met andere voorjaarsgroente zorgt voor een aantrekkelijke maaltijd die past bij het seizoen.
 
7 Sperziebonen
Sperziebonen zijn een groente en zijn daarom goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.
 
8 Komkommer
De komkommer wordt meestal als salade gegeten, al dan niet geschild. Soms worden de zaadlijsten verwijderd. De komkommer kan worden geraspt of in dunne plakken gesneden. Komkommersalade wordt aangemaakt met olie, azijn, wat zout en peper. Eventueel kan ook fijngesneden ui worden toegevoegd of andere kruiden, zoals dille of peterselie.
 
9 Andijvie
Gemiddeld bevat andijvie meer mineralen dan andere groenten. Vooral het buitenste groene blad is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Hierdoor is de groente gezond voor hart, maag en lever. Verder wordt gezegd dat andijvie vochtafdrijvend werkt en de lever ontgift. Ook zou het een positief effect hebben op de nieren en hersenen.
 
10 Tomaten
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
 
Meer weten over onze mogelijkheden met de productkalender!