Top 10 zomergroente

Zomergroenten

Salade
Na een zomerse dag is een frisse, rijk gevulde salade altijd een goede keuze. Er zijn vele slasoorten en de meeste daarvan zijn het hele jaar verkrijgbaar. Denk aan botersla, eikenbladsla, frisée en kropsla. Je kunt heerlijk variëren met slasoorten en ze bevatten nauwelijks calorieën. Echte zomer-slasoorten, die vaak uitsluitend in Nederland geteeld worden in dit seizoen, zijn: bataviasla, ijsbergsla, lollo biondo en lollo rosso, romanasla, rucola. Veel slasoorten bestaan voornamelijk uit water. Hoe donkerder de sla, hoe gezonder. De open, donkere bladeren bevatten de meeste antioxidanten en goede voedingsstoffen.
 
Andijvie
Andijvie is rijk aan foliumzuur, magnesium en ijzer. Goed voor je energie en de aanmaak van rode bloedcellen. Bevat 5 kcal per 100 gram en 3 gram vezels. Zeg je andijvie, dan denk ik direct aan andijviestamp met spekjes. Geef er een extra twist aan door zoete aardappel toe te voegen.
 
Radijs
Radijsjes bevatten weinig calorieën, maar zijn erg gezond. De ‘anti-kanker groente’ wordt hij genoemd. Ook goed voor de nieren, het hart en de darmen. Radijs is rijk aan foliumzuur, magnesium en ijzer. Goed voor je energie en de aanmaak van rode bloedcellen. Radijs bevat 20 kcal per 100 gram en 1 gram vezels. 
 
Tomaat
Bevat weinig vitaminen en mineralen maar wel heel veel antioxidanten. Deze stofjes zijn heel erg belangrijk om je lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan schade door zonlicht of uitlaatgassen. Tomaten bevatten slechts 11 kcal per 100 gram en 1 gram vezels. Tomaten doen het goed in pastasauzen en caprese salades.
 
Bloemkool
Bloemkool bevat veel vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Is daarnaast rijk aan magnesium. Bloemkool is daarmee erg goed voor je weerstand. Bevat 24 kcal per 100 gram en 3 gram vezels. Bloemkool met aardappelen en een gehaktbal is lekker maar je kunt er nog veel meer mee. Verwerk het in een quiche of rooster het in de oven.
Broccoli
Broccoli is een echt gezondheidsbommetje, het levert veel verschillende vitaminen en mineralen waaronder vitamine B1, B2, B6, C en kalium, calcium, magnesium en ijzer. Super voor je algehele gezondheid dus! Broccoli bevat 20 kcal per 100 gram en 4 gram vezels. 
 
 
Wortel
Wortelen zijn rijk aan vitamine A en daarom goed voor je ogen, immuunsysteem en je weerstand. Bevat 17 kcal per 100 gram en 2,8 gram vezels. Het is lekker om een wortelpuree te maken. Maar wortelen doen het ook goed in de pasta, stoofpotjes, soep en taart.
 
Snijbonen
De klassieke snijboon eet je met aardappelen en vlees, bijvoorbeeld met een rundervink en ovenaardappelen, lekker Hollands. Maar de boon gaat inmiddels net zo makkelijk de grens over, gecombineerd met pasta of rijst. Zin in bonen met een bite? Kies er dan voor de snijbonen te roerbakken, tien minuten is genoeg. Bijvoorbeeld in een gerecht met noedels, kip, paddenstoelen & sla. Was hele snijbonen goed en verwijder de puntjes. Trek er met het schoonmaken ook meteen de eventuele harde draden vanaf. Geen zin in? Koop dan gesneden snijbonen in een zak, wel zo makkelijk.
 
Komkommers
 
Komkommers zijn familie van de pompoen en bevatten zeer veel water waardoor het een verfrissende groente is in deze tijd van het jaar. Hoewel het zoveel water bevat, is een komkommer rijk aan vitamine C en silicium, een spoorelement dat belangrijk is voor de stevigheid van de huid. Verder is de schil van de komkommer een goeie bron van vezels, kalium en magnesium. Helaas worden reguliere komkommers ook veel bespoten. Het is daarom beter om altijd voor biologische komkommers te kiezen of om ze zelf te telen. Zo smaakt een komkommer niet alleen beter, je hebt veel meer profijt van al dit goeds!
 
 
Chilipepers
 
Chilipepers schijnen een ‘superfood’ te zijn. Nou, het zal… Toch hebben deze hete rakkers heel wat noten op hun zang. De grootste daarvan is hun grote hoeveelheid capsicum, het stofje waardoor chilipepers zo heet zijn. Capsicum kan symptomen verlichten van migraine hoofdpijn, artritis, ontstekingen, darmklachten, kankercellen tegengaan en de bloedsomloop versnellen waardoor warmte terug kan komen in winterhanden en -voeten. Verder zijn chilipepers rijk aan antioxidanten en bevatten ze tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappelen. Vanwege de intense smaak kun je ze het beste gebruiken om soepen, stoofschotels, chili schotels, roerbakschotels en salsa’s ‘op te leuken’.
 
Sperziebonen
Sperziebonen zijn, net als andere peulvruchten zeer gezond. Maar ze blinken nogal uit in bepaalde voedingsstoffen. Ze bevatten vitaminen en mineralen. Maar waar ze erg in uitblinken zijn carotenen. Zo bevatten ze luteine, betacaroteen, violaaxantine en neoxantine. Dit maakt de sperzieboon tot één van de krachtigste antioxidant-bron. Bovendien wordt deze werking verder bekrachtigd door de aanwezigheid van flavonoïden, zoals quercetine, kaempferol, en caterhines.
Sperziebonen zijn ook een zeer goed idee voor diabetespatiënten. Onderzoekers hebben ontdekt, dat sperziebonen kunnen beschermen tegen het ontstaan van diabetes type 2, Dit is vooral te danken aan de grote aanwezigheid van vezels. Deze voeden de darmbacteriën en zorgt voor een soepele stoelgang en darmpassage. Sperziebonen zijn “ slank”. Ze bevatten bijna geen calorieën, maar vullen enorm. Dit maakt de sperzieboon een topper in tal van diëten en voedingsadviezen voor gewichtsafname.
 
 
Bron: o.a. www.eetgoedvoeljegoed.nl