TOP zet eerste hygiënisator in de markt

Door Ulko Stoll / 31 mei 2017

TOP BV uit Wageningen heeft de eerste continue plug-and-play installatie voor het hygiëniseren van digestaat (vergiste mest en plantenresten) geïnstalleerd. De door TOP ontwikkelde en gebouwde hygiënisator inactiveert de schadelijke bacteriën uit het eindproduct van de biovergister, waarna de stoffen als veilige meststof geëxporteerd kunnen worden binnen de EU.

Deze eerste door TOP ontwikkelde hygiënisator is recent in gebruik genomen door varkenshouder Mts. Ten Have-Mellema. Zowel producent als klant zijn zeer tevreden over de prestaties van de hygiënisator. Vergiste mest en plantenresten uit de biovergister (het digestaat) bevatten nog schadelijke bacteriën, die door de hygiënisator onschadelijk worden gemaakt. Door het digestaat Cat.3 een hittebehandeling van 1 uur bij 70 ᵒC te geven wordt deze geschikt gemaakt voor het exporteren.
 
Omdat de installatie volledig draait op de restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit uit biogas is het een duurzaam proces. De hygiënisator kan als een zelfstandige unit achter de biovergister worden geplaatst zonder deze aan te hoeven passen. Tevens is de installatie uit te breiden met een droger waarmee naast vloeibare ook droge (40% droge stof) digestaat kan worden geëxporteerd.
 
Gehygiëniseerde digestaat mag als meststof geëxporteerd worden binnen de EU, voor niet-gehygiëniseerd digestaat is dat verboden. Daardoor is de hygiënisator een interessante technologie voor bedrijven met een mestoverschot en een mogelijke oplossing voor het mestprobleem in Nederland en voor landen en gebieden met een tekort aan mest.
 
Informatie over de nieuwe oplossing van TOP bv is te vinden op de website
www.hygienisator.nl