Tuinbouworganisaties willen EU-normen behouden

Door Ulko Stoll / 21 juni 2018

EU-handelsnormen voor groenten en fruit bestaan niet zonder reden en garanderen markttransparantie, voedselkwaliteit en een eerlijke prijs. Dat is de mening van GroentenFruit Huis, LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Zij hebben minister Schouten(LNV) een brief gestuurd nadat gisteren een motie over ‘het schrappen van cosmetische eisen in handelsnormen’ is aangenomen. Deze was ingediend door Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) omdat de normen zouden leiden tot voedselverspilling.
Aanvankelijk werd in de parlementaire Landbouwcommissie nog gesproken over mogelijke afschaffing van EU-handelsnormen voor 11 soorten groenten en fruit. In de motie die uiteindelijk is aangenomen door de Kamer, worden de pijlen specifiek gericht op het schrappen van de cosmetische aspecten binnen de handelsnormen. Met de brief willen de tuinbouworganisaties duidelijk maken dat er kritisch naar de normen moet worden gekeken in het kader van duurzaamheid, maar dat ze ook een doel dienen en zeker niet leiden tot voedselverspilling. De minister liet vorige week zelf ook weten geen link te zien tussen de EU-handelsnormen en voedselverspilling.
Hoogste kwaliteitsnorm
De belangenorganisaties wijzen er verder op dat de normen garanderen dat kwaliteitsindeling van groenten en fruit mogelijk is. Op die manier kunnen producenten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnorm waar retailers doorgaans naar vragen. Zo wordt voedselverspilling effectief tegengegaan. Groenten en fruit die qua vorm afwijken van die norm, krijgen een andere afzetbestemming stellen de tuinbouworganisaties. Cijfers van het Kwaliteitscontrolebureau(KCB) tonen aan dat tijdens de 800.0000 controles in 2017, in slechts 0,03 procent van de gevallen, partijen moesten worden afgekeurd voor de markt vanwege cosmetisch aspecten.